Volle bak modderhappen met de Focus Mares, Giant TCX e.a.

Het cyclocross seizoen is losgebarsten! De herfst is hét moment waarop het cyclocross seizoen in volle gang is. Wat is er zo leuk aan?

 

We hebben nog best een aardige nazomer gehad, maar nu is de zomer toch echt voorbij. Het wordt weer kouder en natter, en de blaadjes vallen van de bomen. Voor de één een reden om tot april zo min mogelijk buiten te komen; voor de ander hét moment om een wat onbekendere tak van wielersport te beoefenen: cyclocross! Terwijl Mathieu van der Poel (, wereldkampioen en Europees kampioen) en Wout van Aert (, drievoudig wereldkampioen) de sterren van de hemel rijden, nemen wij een kijkje waarom cyclocross zo tof is. 

 

1 Het is leuk

Ok, het is niet voor iedereen weggelegd. Door de modder ploeteren klinkt misschien niet iedereen leuk in de oren, maar voor iedereen met een sportieve aanleg en de drang om jezelf uit te dagen is het dat wel! Maar je hoeft ons niet op onze blauwe ogen te geloven, geef het gewoon een kans! Met je cyclocrossfiets al die verschillende soorten terreinen bedwingen is leuk. Vies worden is leuk. Zelfs crashen kan soms leuk zijn.

 

2 Het is laagdrempelig

Hardcore cyclocross zoals de pro’s dat doen is een uur lang knallen op een off-roadcirquit. Maar je hoeft echt niet meteen de duurste veldritfiets te kopen om ervan te proeven. Natuurlijk kom je met je racefiets niet zo ver als met een toegewijde cyclocrossfiets, maar voor velen gaat dat gladde asfalt na een tijdje ook maar vervelen. Probeer in dat geval eens voorzichtig een stukje onverhard mee te pakken. Moderne racefietsen hebben eigenlijk standaard 25mm brede banden, en vaak ruimte voor wel 28mm. Je mist de noppen natuurlijk, maar raak niet gefrustreerd als het terrein te zwaar wordt om te rijden: als je meer van dit wilt kun je bij ons een toegewijde cyclocrossfiets kopen in elke prijscategorie.

 

3 Genieten van de omgeving

Als een uur lang jezelf afmatten op een afgesloten circuit niet jouw ding is, kun je nog steeds super veel plezier hebben op vergeten weggetjes met slecht wegdek, onverharde paden en ruiterpaden verkennen die je nooit zou durven te bedwingen op je racefiets. Soms vind je zelfs echte verborgen pareltjes die je in de zomer opnieuw kunt bekijken. Daarnaast is weten hoe je op je fiets van punt A naar punt B kunt komen, ongeacht het terrein, obstakel of barrière, zo efficiënt en snel mogelijk, eigenlijk heel logisch en is ongelooflijk handig vanuit een utilitair, recreatief perspectief. Cyclocrossfietsen zijn hier niet alleen op berekend, ze zijn er speciaal voor ontwikkeld!

 

4 Cyclocross verbetert je veiligheid op de fiets

Als je overeind kunt blijven op modder of grind, dan boezemen natte wegen een stuk minder angst in. Op een cyclocross fiets leer je om je lichaam op de juiste manier te positioneren wanneer in het voorjaar of de herfst de wegen glad zijn van regenwater en bladeren. Ook vaardigheden zoals het gewicht van je voorwiel af halen en het aken van bunnyhops hebben hun plaats op de weg.

Beheers het bovenstaande en je zult nooit meer een band lekrijden op een kuil of moeten afstappen voor een stoeprand.

 

5 Cyclocross maakt je een betere fietser

Off-road moet je het soms, zelfs met alle vaardigheden van de wereld, domweg van kracht hebben. Of het nu gaat om een korte steile helling die je overvalt of om een ondergrond die alle momentum uit je zuigt: soms moet je gewoon knallen. Maar de hele tijd dat je aan het ploeteren bent, zul je je conditie én fietsspecifieke spieren ontwikkelen op een manier die je op de racefiets gewoon niet doet. Daarnaast is cyclocross een spoedcursus in het gebruik van je versnellingen. Als je op de racefiets een verkeerde schakelbeweging maakt val je hooguit wat terug, of verspil je wat energie om aangehaakt te blijven; als je je in moeilijk terrein verschakelt op een veldritfiets sta je direct stil. Veldrijden leert je om verder vooruit te plannen en een veel efficiëntere schakeltechniek te ontwikkelen.

 

6 Een cyclocrossfiets kopen is de ultieme N+1!

Fanatieke fietsers kennen het probleem: het aantal fietsen dat je wilt hebben is N+1, waarbij N het aantal fietsen is dat je nu hebt. Doe jezelf een plezier door meteen de meest veelzijdige fiets te kopen die er is! De cyclocrossfiets is een veldritfiets, racefiets, gravelbike, adventure bike, commuter, een go anywhere, do anything fiets.

 

 

Welke cyclocrossfiets past bij mij?

Peter Terlouw Tweewielers heeft als de grootste fietsenwinkel van Barendrecht en omstreken verschillende cyclocross fietsen van verschillende topmerken. Een greep uit het assortiment:

 

Giant TCX   |  Focus Mares  |  Liv Brava  |  Bianchi Zurigo

 

Giant TCX

Elk voordeel telt als je in de cross jouw kans najaagt. Giant’s TCX 2019 cyclocross range omvat 4 modellen: één van aluminium en drie met een carbon frame. Allemaal hebben zij schijfremmen, steekassen en een 1x (oneby) aandrijving. Giant is ’s werelds grootste fietsenfabrikant en staat stevig geworteld in de wielersport. Ook in het veldrijden heeft de Giant cyclocrossfiets zich recentelijk nog bewezen: in 2017 werd Joris Nieuwenhuis wereldkampioen veldrijden (mannen, beloften) op zijn TCX!

 

1 2 3

 

Focus Mares

Het merk Focus werd in 1993 opgericht door Mike Kluge, zelf wereldkampioen cyclocross. Van zo’n merk kun je er dus wel van opaan dat ze nèt even wat extra aandacht besteden aan hun cyclocrossfietsen! De Focus Mares 2019 is helemaal strakgetrokken: de twee aluminium en drie carbon crossfietsen zijn leverbaar in vette kleurstellingen en afgemonteerd met verschillende groepen van Shimano en SRAM.

 

1 2 3

 

Liv Brava

De Liv Brava SLR is een cyclocrossfiets speciaal voor dames, zoals je van het vrouwen-specifieke merk Liv gewend bent. Liv is de tak van Giant vóór vrouwen, dóór vrouwen, en dat beperkt zich niet alleen tot de kleurstellingen. Volledig van meet af aan ontworpen met het oog op de vrouwelijke fysiologie biedt de Liv cyclocrossfiets responsieve en behendige rijeigenschappen met precieze besturing, zonder in te boeten op comfort en stabiliteit. En of dat werkt? Zevenvoudig (!!!) wereldkampioene Marianne Vos heeft enkele van die prestaties geleverd op een Liv cyclocross fiets!

 

1 2 3

 

Bianchi Zurigo

De veelzijdige Bianchi Zurigo zal je aanspreken als je niet per se op zoek bent naar een wedstrijdfiets, maar meer een prachtfiets waar je eindeloos plezier mee kunt hebben. Met ruimte voor dikke banden en montagepunten voor spatborden en een bagagedrager, is deze Bianchi cyclocrossfiets ook een uitstekende monstercross / gravelbike / adventure bike. De 2019 Bianchi Zurigo is leverbaar met schijfremmen, maar daarnaast is de Zurigo de enige crosser die nog leverbaar is als cyclocrossfiets met cantilever remmen.

 

1 2 3