Giant Stance 29 2020 trail bike

Op mountainbike trails in Nederland en daarbuiten kom je de grootste verscheidenheid aan mountainbikes tegen. Met de introductie van Giant’s nieuwste full suspension mountainbike, de Giant Stance 29 trail bike onderzoeken we of een trailbike dé fiets voor jou is!

Voordat we het over fietsen hebben, laten we eens kijken naar de verschillen tussen het cross country rijden en het trail rijden op zich. Als je eenmaal hebt bepaald welk type rijder je bent, wordt het kiezen van de fiets eenvoudiger. Op zoek naar een fully: wordt het een Giant Anthem of toch de gloednieuwe 2020 Giant Stance, en wat zijn de verschillen?

Cross Country mountainbiken

Laten we allereerst een mogelijke bron van verwarring wegnemen: cross country rijders rijden op trails. Deze trails variëren van bospaden tot technische singletracks en speciaal aangelegde mountainbikeparcoursen. Cross country rijders nemen deel aan alles: van korte ritten waarin je keihard knallen tot lange endurance ritten, maar het parcours zo snel mogelijk afleggen staat centraal. Een cross country rijder geniet van bochtige paadjes, klimmetjes afgewisseld met dalen, en af en toe een sprong of een drop. Een groep cross-country rijders vindt het leuk om de strijd met elkaar aan te gaan: wie is het eerste boven op een klim? Wie kan het rondje het snelst rijden?

Trail mountainbiken

Trailrijders leunen meer naar de avontuurlijke kant van de sport. Natuurlijk is snelheid niet totaal onbelangrijk; trail rijders vertonen vaak dezelfde uitdagende houding tegenover elkaar, maar het bedwingen van obstakels is vaak belangrijker dan de tijd waarin je dat doet. Trail rijders doen best veel van dezelfde dingen als langlaufers (je kunt met een trail bike -in tegenstelling tot bijvoorbeeld een downhill fiets- dan ook prima deelnemen aan cross country race), maar zoeken naar grotere uitdagingen en obstakels. Een trail-rijder vindt het niet erg om een lange klim te doen, zolang de afdaling de moeite maar waard is met sprongen, drops, rock gardens en bochten met banking. Een groep trail rijders vergelijkt typisch hun downhill-tijden op Strava in plaats van de tijden van het hele rondje; ze zijn over het algemeen niet zo bezig met de snelheid op de klim. Een groep trail mountainbikers daagt elkaar uit om op een zo moeilijk mogelijke route zo lang mogelijk te blijven zitten zonder een voet aan de grond te zetten, en hebben veel respect voor degene die het lef had om een grote drop te tackelen.

 

Giant Stance 29 2

  • Frame: ALUXX-Grade Aluminum, 120mm
  • Voorvork: Raidon 34, Boost, 130mm
  • Shifters: SRAM SX Eagle
  • Crankset: SRAM SX Eagle DUB, 30t
  • Kleuren: Matte Gunmetal Black

Giant Stance 29 modeljaar 2020

Voor de laatste categorie mountainbikers introduceert Giant een nieuwe full-suspension trail mountainbike, met een specifieke 29er trail-geometrie en technologieën die Giant zelf ontwikkeld heeft en al gebruikt in andere modellen. De Stance 29 geeft met zijn ALUXX aluminium frame, FlexPoint veersysteem, PowerCore bottom bracket en OverDrive balhoofd meer controle, hogere snelheid en soepel rijgedrag, waarmee je je vaardigheden in het terrein naar een hoger niveau brengt!

De geometrie van de swing arm van de achtervering is heel bepalend voor hoe de fiets met oneffenheden omghaat. Het in 2015 door Giant geïntroduceerde FlexPoint veersysteem is een beproefd ontwerp met Een beproefd ontwerp met "één draaipunt" dat gebruikmaakt van de buigactie van de achtervork / achtervorkkruising om een lichtgewicht en duurzaam ophangsysteem te produceren met 120 mm travel. Met dit single-pivot systeem zijn complexe draaipunten overbodig, wat een effectief, licht, duurzaam en onderhoudsvriendelijk veersysteem oplevert. De nieuwe Giant Stance 29 heeft een geometrie met een 67,5 graden balhoofdbuishoek en een zitbuishoek van 75 graden. Het frame is ontworpen rond een voorvork met 130mm travel, voor meer controle op technische trails. De Stance is standaard voorzien van tubeless banden.

De Giant Stance 29 is op dit moment nog niet leverbaar maar zal niet lang meer op zich laten wachten. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.