Focus Bold 27.5+

De Focus Bold hardtail met 27.5+ banden geeft jouw het vertrouwen op elke trail. 

Het grote debat tussen 26 inch mountainbikes en de “nieuwe” wielmaat 29 inch mountainbikes ligt alweer een tijdje achter ons en we kunnen veilig stellen dat de  29er als winnaar uit de bus is gekomen. De 26 inch mountainbike is dood – vrijwel alle mountainbikes met deze wielmaat die nog worden geproduceerd zijn gericht op kinderen. Iedereen op de 29er dus! …Niet zo snel, de argumenten tegen de 29er (minder speels rijgevoel op technische stukken, zwaardere wielen en banden,  rare verhoudingen in kleine framematen) blijven nog steeds bestaan. Met deze gedachte is de bandenmaat 27.5 in het leven geroepen. 

Het meest recente debat aangaande wiel- en bandenmaten gaat tussen 27.5 en 27.5 plus. Bij beide wielmaten is de buitendiameter van de velg hetzelfde; het verschil zit ‘m in de breedte. Neem de Focus Bold Factory 27.5+ bijvoorbeeld: deze komt standaard met 2.8 inch brede banden,  waar de vergelijkbaar afgemonteerde Focus Black Forest 27 op slechts 2.2 inch breed rubber staat. Het is echter te simpel om te zeggen “de banden van de 27.5+ zijn anderhalve centimeter breder en that’s it”. De banden zijn dusdanig breed dat de achtervork van het frame breder gebouwd moet worden en er een voorvork met ruimte voor een 110 millimeter naaf gemonteerd wordt. Door de grotere breedte wordt ook de buitendiameter van de band -en daarmee de totale radius van het wiel- groter: grofweg net zo groot als de radius van een 29er wiel met band. De 27.5+ mountainbike biedt hiermee: 

  • Meer comfort en controle op losse ondergrond 
  • Betere roleigenschappen door grotere buitendiameter 
  • Sneller afdalen door betere schokabsorbtie 
  • Meer grip in scherpe bochten 
  • Betere tractie 

Focus Bold - You're prepared for extraordinary fun on the trail:Als je een normale mountainbike (26, 29 of 27.5) gewend bent, zul je verbaasd staan van het go anywhere gevoel dat de Focus Bold biedt. De voordelen zijn meteen duidelijk: de dikke banden staan een lagere bandenspanning toe, wat niet alleen het comfort, maar ook de tractie ten goede komt. Zeg maar dag tegen doorslippen bij hard aanzetten in een lage versnelling, en in scherpe bochten op losse ondergrond bijten de 27.7+ banden zich veel beter vast dan een band van normale breedte.  

Tuurlijk, de dikke banden doen het voordeel dat een normale 27.5 fiets heeft op het gebied van roterende massa ten opzichte van een 29er teniet, de 27.5+ is niet speelser dan een vergelijkbare 29er. De glimlach op je gezicht komt vooral door het gemak waarmee je terrein dat anders praktisch onbegaanbaar zou zijn bedwingt. Of je een 27.5+ ook voor de performance benefits moet kiezen, daar is de jury nog niet over uit, hoewel deze onafhankelijke test van het Engelse BikeRadar lijkt te bewijzen dat ook in dat opzicht de 27.5+ mountainbike niet onderschat moet worden: http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/are-275-wheels-and-tyres-better-than-29ers-47047/