E-bike actieradius

“Hoe ver kan ik met deze e-bike fietsen?” is misschien wel de vraag die ons het meest gesteld wordt. Helaas is het ook een vraag waar moeilijk een absoluut, eenduidig antwoord op te geven is, omdat het van zo veel factoren afhankelijk is. In dit artikel nemen we een kijkje naar de factoren die de actieradius van je e-bike beïnvloeden, en wat je kunt doen om deze te vergroten.

Hoe ver je met een elektrische fiets kunt fietsen noemen we de actieradius van de e-bike. Het elektrische systeem bestaat uit de motor, de bediening en de accu. De accu heeft een bepaalde capaciteit, aangegeven in Wattuur (Wh), en deze bepaalt de maximale actieradius van de ebike. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Wh van de accu, hoe groter de actieradius (bij hetzelfde motorsysteem en omstandigheden).

Veel elektrische fietsen bieden accukeuze: standaard wordt de fiets geleverd met een basisaccu die misschien voldoende is voor jouw gebruik. Als je echter langere ritten maakt, of de accu niet zo vaak wilt of kunt opladen, dan kun je er bij deze fietsen voor kiezen om de e-bike te kopen met een grotere accu in plaats van de basisaccu. Om in te schatten of je dit wilt, heb je natuurlijk wel enige indicatie van de actieradius nodig. Let hierbij op dat de actieradius die de fabrikant zelf opgeeft altijd de maximale actieradius is, gebaseerd op tests onder ideale omstandigheden. In de echte wereld zijn de omstandigheden natuurlijk nooit 100% optimaal, waardoor je de opgegeven actieradius in de praktijk niet altijd haalt. Uit een onafhankelijke praktijktest van de Fietsersbond blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur zo’n 12 à 14 kilometer ver komt. Onder realistische omstandigheden moet je dus denken aan:

Accu                Realistisch         Maximaal     
300 Wh 36-42 km 90 km
400 Wh 48-56 km 120 km
500 Wh 60-70 km 150 km
600 Wh 72-84 km 180 km

e-bike actieradius

De ideale omstandigheden waaronder de fabrikant de tests uitvoert kun je in de praktijk dus nooit helemaal afdwingen. Als je in zuid Limburg woont heb je gewoon veel heuvels, en de fiets alleen gebruiken als het buiten rond de 20 °C is, is natuurlijk ook geen optie. Maar er zijn factoren waar je wel invloed op hebt. We bespreken er een aantal:

Trapondersteuning
Kies als je ver moet fietsen niet direct voor de zwaarste trapondersteuning. In de lichtste stand kun je echt véél verder fietsen. Als voorbeeld: met de bekende Bosch Active Line middenmotor kom je in de Eco stand wel tweeënhalf keer zo ver als in de Turbo stand.

Trapfrequentie
Een lage cadans oftewel trapfrequentie kost veel extra energie. De ANWB raadt een trapfrequentie aan van ongeveer 50 omwentelingen per minuut

Gewicht
Het totaalgewicht van de fiets, de bagage en jijzelf natuurlijk heeft invloed op de actieradius; hoe lichter het totaalplaatje, hoe verder je komt.

Starten en Remmen
Net als in de auto is het rijden met een zo constant mogelijke snelheid gunstig voor de actieradius. Door goed op te letten en te anticiperen kun je voorkomen dat je overbodig vaak moet remmen en weer optrekken.

Schakelgedrag
De e-bike gebruikt veel energie bij het optrekken vanuit stilstand en heuvelop rijden. Op een fiets zonder elektrische ondersteuning zou je in deze situaties terugschakelen en in een lichtere versnelling rijden, omdat je anders superhard moet trappen. Dat geldt ook voor de e-bike. Als je bovenop de helling bent of je hebt je kruissnelheid bereikt, schakel je weer naar een zwaardere versnlling.

Bandenspanning
Je hebt vast wel eens gemerkt hoeveel makkelijker een fiets ineens rijdt als je de banden net hebt opgepompt. Met een elektrische fiets merk je dat verschil minder, omdat de motor het verschil compenseert. De e-bike moet hiervoor wel harder werken, wat nadelig is voor de actieradius. De maximale bandenspanning staat op de band zelf aangegeven, als je zorgt dat de bandenspanning hierbij in de buurt is kun je verder fietsen op een volle accu.

Temperatuur
Lage temperaturen hebben een groter effect op de actieradius dan veel mensen denken. ‘s Winters kan de actieradius tot wel 25 tot 50 procent lager zijn, houd in de winter daarom rekening met een kleinere actieradius. Wat je kunt doen om dit iets tegen te gaan is de accu op kamertemperatuur te bewaren totdat je gaat fietsen. Er zijn ook accuhoezen verkrijgbaar waardoor de accu minder snel afkoelt.

Extra accu
Een losse extra accu voor de e-bike is duur en zwaar, maar opent wel deuren. Met een tweede accu zijn afstanden van 100 kilometer en meer mogelijk. Ook kun je de ene accu opladen terwijl je met de andere rijdt, zodat je de accu wanneer hij leeg is snel kunt verwisselen.

ebike actieradius