Digitale proefrit deel 2: Trapkracht of rotatiesensor? Wat is mijn actieradius?

Naast de verschillende plaatsingen van de motoren zijn er ook 2 verschillende types sensoren: de trapkrachtsensor en de rotatiesensor. De sensoren bepalen de maten van ondersteuning, en dus uiteindelijk het rijgedrag. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? 

De trapkrachtsensor  

De trapkrachtsensor registreert hoe hard je trapt en geeft aan de hand hiervan ondersteuning. Wanneer het erg hard waait of wanneer je uit stilstand weg wilt fietsen krijg je automatisch extra ondersteuning. De trapkrachtsensor geeft snel en automatisch ondersteuning waardoor de ondersteuning natuurlijk aanvoelt.  

De Rotatiesensor 

Zoals de naam het al zegt reageert de motor op de frequentie van de omwenteling van de trappers. Zodra je begint met trappen geeft de motor ondersteuning, hoe meer je trapt hoe mee ondersteuning de motor geeft. 

De belangrijkste verschillen tussen de trapkracht en rotatiesensor op een rijtje: 

 • De trapkrachtsensor geeft direct ondersteuning de rotatiesensor met een kleine vertraging. 

 • De trapkrachtsensor verbruikt minder stroom, de rotatiesensor verbruikt meer stroom 

 • De trapkrachtsensor geeft ondersteuning naar mate je kracht zet op de pedalen, de rotatiesensor geeft ondersteuning naarmate de omwentelingen. 

 • Hoe meer ondersteuning een trapkrachtsensor geeft hoe lichter je gaat fietsen, hoe meer ondersteuning een rotatiesensor geeft hoe harder je gaat fietsen. 

Wat is mijn actieradius en welke accu moet ik kiezen? 

Meestal vermelden de fabrikanten bij hun elektrische fietsen de actieradius. De actieradius is de afstand die je minimaal en maximaal kunt halen met een volle accu. De actieradius wordt altijd getest en gemeten onder ideale omstandigheden, de daadwerkelijke actieradius zal dus altijd verschillen. Omdat de accucapaciteit na verloop van tijd en kilometers afneemt kun je beter voor een accuupgrade hoger kiezen. 

Welke factoren kunnen de actieradius beïnvloeden? 

 • De weersomstandigheden (kou). Bij lage tempraturen van 10 graden of minder zal de actieradius afnemen en de laadtijd toenemen. (Blog: Goed de winter door met je e-bike!) 
 • Weerstand. De conditie van het wegdek, aantal versnellingen, bandenspanning en windkracht.  
 • Terrein. In heuvelachtig gebied is meer ondersteuning en zal de actieradius afnemen. 
 • Het (totaal)gewicht. Denk hierbij aan het gewicht van de berijder, de belading zoals zitjes en fietstassen. 
 • Het schakelgedrag. Eigenlijk net zoals bij een auto. Hoe zuiniger je schakelt hoe hoger je actieradius zal zijn. Het beste is om in de laagste versnelling te beginnen en door te schakelen naar het gewenste verzet. 
 • De leeftijd van de accu. Net als bij je telefoon neemt de accucapaciteit af en zul je steeds minder ver kunnen fietsen. Wanneer je met de standaard accu je gewenste afstand maar net haalt is het bijzonder aan te raden om voor een accu upgrade te kiezen. 
 • Het onderhoud aan het elektrische systeem. Laat je dealer regelmatig onderhoud en de nodige updates uitvoeren.